DE SCHEIDINGSWEG
                                                   De juiste weg in de goede richting

 

 

 
 


 

Eigen huis en scheiding

Kan ik scheiden als het huis nog niet verkocht is?
Wanneer jullie hebben besloten te gaan scheiden en het huis is nog niet verkocht, dan is het heel goed mogelijk om desondanks toch te gaan scheiden. Het is echter wel zo, dat jullie beiden nog niet over de overwaarde kunnen beschikken doordat dit nog in het huis vastzit. Hierdoor zijn jullie wat beperkt in de mogelijkheden, en zal er meer geregeld worden. De ScheidingsWeg kan jullie adviseren over alle haken en ogen dat dit met zich mee brengt. Waardoor jullie weloverwogen en volledig geïnformeerd jullie keuzes kunnen maken.

Wat moet er met ons huis gebeuren?
Jullie huis is een belangrijk deel van jullie gezamenlijk vermogen. En de waarde ervan moet dus verdeeld worden als jullie gaan scheiden.

Wat zijn nu de mogelijkheden die jullie hebben?

  • Één van jullie blijft in het huis wonen?
    Indien jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, moet de waarde van het huis verdeeld worden. Diegene die blijft wonen moet wel genoeg geld hebben om in zijn of haar eentje de hypotheek op te brengen. Is die mogelijkheid er niet? Dan moet het huis verkocht worden. En de overwaarde of schulden moeten dan alsnog verdeeld worden.

  • Hoe moet ik mijn ex-partner uitkopen?
    Naast dat je het volledige hypotheekbedrag moet overnemen, dien je ook de helft van de overwaarde van het huis aan je ex-partner te vergoeden. Daar heeft je ex-partner namelijk recht op. Het is mogelijk dat je ergens een spaarrekening hebt met dat bedrag. Zo niet, dan moet je de hypotheek verhogen.

  • Is de hypotheekverhoging aftrekbaar?
    Ja, de belasting ziet het extra geld dat jij aan je partner moet betalen als geld dat je uitgeeft voor de aankoop van een eigen woning. Daarmee is het gewoon aftrekbaar.

Stel: Na de scheiding,  betaalt mijn ex-partner toch mee aan de hypotheekrente. Is dat aftrekbaar?
Ja, als jullie gescheiden zijn, en je ex-partner betaalt mee aan de hypotheekrente van het huis, mag hij die rente nog twee jaar aftrekken. Jij moet de woning dan wel als hoofdverblijf blijven gebruiken. En je ex-partner moet het huis natuurlijk wel voor het eigen woning forfait aangeven.

Wat is de bijleenregeling?
Per 1 januari 2004 trad de bijleenregeling in werking. Zijn jullie door de scheiding genoodzaakt de gezamenlijke woning te verkopen of ontvang je een uitkoopbedrag, dan krijg je hier mee te maken. De overwaarde van de woning moeten jullie verdelen. Jouw deel van de overwaarde valt dan volgens de Belastingdienst onder de ‘eigenwoningreserve’.

Koop je nu weer binnen vijf jaar een andere woning, dan ben je verplicht jouw deel van de overwaarde in de nieuwe woning te steken, wil je voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen. Bij de aankoop van een goedkopere woning hoeft dit niet.

 

 

 

 
 
 
 

DE SCHEIDINGSWEG
De juiste weg in de goede richting

Scheiding- en bemiddelingskantoor
Ferdinand Bolstraat 8
5914 XN  Venlo

T
M
077 3523359
06 53264978

info@scheidingsweg.nl
www.scheidingsweg.nl

KvK   : 66271525
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ScheidingsWeg is een scheiding- en bemiddelingskantoor voor Noord- en Midden Limburg. Geconcentreerd in de regio Venlo Roermond Venray en Weert.

Door onze jarenlange ervaring op het gebied van scheidingen en echtscheidingen hebben wij een expertise opgebouwd in de volgende zaken zoals  het berekenen en bepalen van de hoogte van kinderalimentatie en of partneralimentatie. Naast de alimentatieberekening is een van de kernpunten van onze dienstverlening het opstellen van een uitgebreide omgangsregeling, waarbij het co-ouderschap ook tot de mogelijkheden behoort. Ook bij beëindiging van een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract, kunnen wij uw scheidingsconvenant opstellen. Met betrekking tot de juridische afhandeling werken we samen met gerenommeerde advocaten van bekende advocatenkantoren.

Bij de bijdrage van levensonderhoud wordt indien noodzakelijk rekening gehouden met de bijstand en hun eventueel recht van verhaal. Daarnaast betrekken we de boedelscheiding in de gemeenschap van goederen en houden we daarbij de huwelijkse voorwaarden in acht.

Dit doen wij in de volgende plaatsen in Limburg, zoals Venray Gennep, Bergen, Horst, Horst aan de Maas, Well, Steijl, Overloon, Deurne, Boxmeer, Wanssum, Arcen, Meerlo, Siebengewald. Ook kunt u van onze diensten gebruik maken in Venlo, Roermond Geijsteren, Oostrum, Melderslo, Echt, Susteren, Meerlo-Wanssum, Broekhuizenvorst ,en natuurlijk ook in Grubbenvorst en Heijen, Boxmeer, Cuijk,  Haelen, Montfort, Ottersum. Daarnaast zijn wij ook actief in Schonenberg, Velden, Beesel, Noord-Limburg, Helden, Maasbree, Roermond,  Roggel, Neer, Sevenum, en Tegelen, waarbij ook de plaatsen Swalmen, Sint Anthonis, Weert, Lomm, Blerick en Hout Blerick, niet ontbreken. Daarnaast staan wij u ook graag terzijde in de Baarlo, Herten, Merselo, Wellerlooi, Heel, Cranendonck, Reuver, Steyl,  Horn,  Schandelo, Panningen en Beringe, Lottum, Beugen.

Samenvattend kunnen wij stellen dat wij in geheel Limburg zoals ook Baexem, Beegden, Belfeld, Blitterswijck, Kessel, Broekhuizen, en verder nog Castenray, Geysteren, Griendtsveen, Hegelsom, Herkenbosch, Herten en ook Heythuysen, Kessel, Koningslust cliënten terzijde staan . Voor de volledigheid noemen we ook Kronenberg, Leeuwen, Leunen, Maasniel, Meijel, Melick, Nieuw Bergen, Oirlo, en Oostrum, Stevensweert, Swolgen en Tienray.